AGRICULTURA ECOLOGICĂ – termen protejat și atribuit de Uniunea Europeană pentru definirea acestui sistem de agricultură și este similar cu termenii agricultură organică sau agricultură biologică, utilizate în alte state membre.
AVANTAJE:
- hrană curată, proaspătă și autentică ce respectă factorii naturali și de mediu.
- fără organisme modificate genetic, îngrășăminte chimice și pesticide de sinteză, fără stimulatori și regulatori de creștere, hormoni, antibiotice, etc.
- menținerea durabilității solului, care rămâne fertil și sănătos.
- promovarea diversității biologice, incluzând conservarea și utilizarea semințelor și raselor locale.
- în procesarea alimentelor ecologice se interzice folosirea aditivilor alimentari, a substanțelor chimice și de sinteză.
- preț de desfacere mai mare decât în cazul celorlalte produse
- obținerea de subvenții europene, punctaj superior la depunerea de proiecte pentru accesarea de fonduri comunitare.
Pentru a fi comercializate, toate produsele ecologice trebuie etichetate conform legislației în domeniu.